qysh me thy pc-n e huj?

Windowsi ka opcionin të cilin pothuajse të gjith e dijnë dhe quhet" file and print sharing".
Shumica nga ju ndoshta nuk dijn si ta shfrytzojn në raste se edhe ndokush e ka të kyqur këtë opcion.
Juve qe nuk dini po ja mundësoj mësimin reth këtij opcioni me vlerë. Kjo shtojcë shërben për rjetat
(psh. LAN e cila rjetë përdoret në internet klube,shkolla, bredband e tj ), që do
të thot se gjdo kush në këtë rjetë mund të shef direktoriumin e caktuar, të hyn në
te dhe të i mer te gjitha qka i nevoiten nga ai direktorium apo të përshkuaj të gjitha
në printer. Kur e kyqni këtë opcion në kompjuterin e juaj hapet porti nr 139 i cili pranon
dhe dergon protokole të tipit "NetBIOS" gjë që mund të jet e dobishme në LAN rjetat.
Nuk duhet printer per gjdo kompjuter por perdoret vetem një, skemi nevoj në secilin kompjuter te montojm !
GB muzikë mjafton ta bejm këte në njerin nga to dhe fitojm mundesin e hyrjes në atë folder.
Por ne raste se ky kompjuter asht i kyqyr ne internet këtu lind problemi se gjdo njeni qe e din
IP adresen mund të depertoj në atë kompjuter. Të kalojmë pra në akcion:.
File Sharing Port është porti nr 139 quhet ndryshe edhe NetBIOS Session Service port.
Kur e keni të kyqur këtë opcion atëherë pran këtij porti hapen edhe dy të tjera që shfrytzojn
UDP protokolin, dhe këto janë porti nr 137 (Name Service) dhe 138 (Datagram Service)
E tani ata qe kan pak njohuri ne DOS sulme, dijn që për këto porte esht bërë një numër
i madh i programeve të ashtuquajtura nuckerët të cilat dërgojn një mori të të dhënave
te panevojshme në këto porte dhe shkatrojnë lidhjen e shfrytzuesit e tj. Ky text nuk do të
miret me ketë lloj të sulmit por megjera më të dobishme. Në këtë text do të ju mësoj se si te
depertoni në një kompjuter të tillë. E tëra që ju nevoitet gjendet ne windows .
Në njeren nga metodat mund te shfrytzohemi me shkrim në tastaturë dhe për
GUI per ata qe s'dijn qka do te thot GUI qe edhe spjegimi GUI = Graphical User Interface .
Programet qe ju nevoiten janë Nbtstat.exe dhe Net.exe Mund të i gjeni nëWindows direktorium.
Këto programe startohen në MS-DOS Prompt Për ta par ndihmen për këto programe në
DOS Prompt shkruani emrin e tyre dhe komanden /? (Net /? ose NbStat /?)
Duhet ta dijme se ka kompjuter ne internet te cilat nuk e kan të kyqur
File and Printer shering opcionin por prapse prap kan portin 139 te hapur.
Pra keta kan te startuar ndonjë Firewall ose NetBuster apo diqka te ngjajshme për mbrojtje.
Tani kur e keni te gadshëm NbtStat.exe-n e juaj mund ta shfrytzoni
IP ose host-in e komjuterit ne të cilin dëshironi të depertoni-ta theni.
Pra po supozojme se keni host-in e kompjuterit me emrin psh: www bukuroshja ime.com ndersa
IP adresa është 195.222.32.15 E para që duhet ta beni është të shiqoni a e ka ky kompjuter të kyqur opcionin
" file and printer sharing". Si? Në MS DOS Prompt (auuuuuuu qka e due shum DOS-in) shkruani nbtstat -ndersa
hostname në shembullin tonë është: nbtstat -a www.bukuoshja ime.com por në rastë se dëshironi ta përdorni
IP adresen atëherë shkruani nbtstat -A IP në rastin tonë: nbtstat -A 195.222.32.15
dallimi është në germen (a) të vogël dhe të madhe( A.) këtu mund te i merni dy përgjegje të ndryshme,
njena është "Host Not Found". Në rastese e merni këte përgjegje mundeni meniher ta nderpreni tentimin e
thyerjes se këtij kompjuteri, sepse ai kompjuter nuk e ka te kyqur NetBIOS protokolin ose keni shkruar
IP adresen e gabuar. Në rastin tjeter e merni një tabelë të bukur me kolonat Name,
Type dhe Status në këtë rast keni patur sukses) Në rastëse e keni mar këtë pergjegje
të dytë jeni në gjysmen e rugës për ta thyer at kompjuter. Tabela duhet te duket kështu përafërsisht:

Name Type Status
-----------------------------------------------------------------------------
Host <20> UNIQUE Registered
Hostbug <00> GROUP Registered
Host machine <03> UNIQUE Registered

-----------------------------------------------------------------------------
Në rastëse dëshironi ta shifni tabelen e juaj personaleatëherë shkruani nbtstat -n
Vlera brenda shenjave <> mund të jetë
00 base computernames and workgroups, also in "*" queries
01 master browser, in magic __MSBROWSE__ cookie
03 messaging/alerter service; name of logged-in user
20 resource-sharing "server service" name
1B domain master-browser name
1C domain controller name
1E domain/workgroup master browser election announcement
Nuk e përktheva me qëllim se e humb domethanjen.
Pra në rastese vlera është 20 (te ju them që të gjitha vlerat janë në formën hexadecimale) do të thot që ky folder lejon hyrjen.
Pra si ta thejm dhe ta marim përmbajtjen e këtij folderi apo drajverit- pa mar parasysh se qka është? Së pari brenda Lmhosts filit duhet të krijoni hyrjen e re.
(Lmhosts filin mund ta gjeni në folderin ku e ka vendin e kjo është C:windowsLmhosts natyrisht pa vazhdim)
Poashtu egziston edhe shembulli i Lmhost filit që gjendet në c:windowsLmhosts.sam
por ky shembull nuk është fil të cilin duhet ju të editoni(ka prapashtesën sam, pra vetem filet qe skan atë prapashtesë) Nëraste se skeni Lmhost filin thjesht krijojeni.
Lexoni edhe disa informata nga Lmhost.sam fili në rastëse nuk e keni mund ta lexoni nga ky text:
--- Lmhosts.sam fili ---
# Copyright (c) 1993-1995 Microsoft Corp.
#
# This is a sample LMHOSTS file used by the Microsoft TCP/IP for Windows
# NT.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to NT computernames
# (NetBIOS) names. Each entry should be kept on an individual line.
# The IP 
  address should be placed in the first column followed by the
# corresponding computername. The address and the comptername
# should be separated by at least one space or tab. The "#" character
# is generally used to denote the start of a comment (see the exceptions
# below). 

WwW.argetohu-ks.page.tl aty ku e gjeni at që e kerkoni !!...

 
 
 
 
 
 
 
Sod ne faqen ton pati 289596 visitors (1419308 hits) Ne ket faqe
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free